Zapisz się na nasz newsletter i dołącz do EKOrewolucji!
Przydatne? Podaj dalej! Share on Facebook

owoce_i_warzywa

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania świeżych owoców i warzyw są oczywiste. Niestety, napięty harmonogram dnia, łatwość korzystania z gotowych posiłków czy uzależnienie od żywności przetworzonej sprawia, że większość z nas nie osiąga idealnego dziennego spożycia 4-5 porcji owoców i warzyw. Robienie soków z warzyw i owoców, może się okazać jednym z najefektywniejszych nawyków żywieniowych i zdrowotnych, które warto kultywować. Świeżo wyciskane soki pozwolą Ci zabłysnąć zdrowotnie i wizualnie.

Korzyści z picia świeżych soków warzywnych i owocowych

  • Dostarczają one organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w łatwej do strawienia formie.
  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Wspierają leczenie chronicznych dolegliwości.
  • Poprawiają jakość snu.
  • Pozwalają lepiej radzić sobie ze stresem.
  • Wzmacniają odporność.
  • Wszystkie powyższe korzyści przekładają się bezpośrednio na zdrowy wygląd!
  • Regularne picie soków sprawi, że Twoja skóra stanie się gładsza i bardziej świetlista, włosy gęste, a paznokcie mocne.

Składniki soków dla pięknej, zdrowej skóry, włosów i paznokci

Oto lista prawdziwych owocowych i warzywnych skarbów wspierających Twoją urodę, z których warto wyciskać sok:

Marchew

To niezwykle bogate źródło witaminy A, zawiera także witaminy C i D, kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy oraz niewielkie ilości potasu, sodu, magnezu i miedzi. Witamina A występuje w marchwi w postaci beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem zapobiegającym degeneracji komórek, spowalniającym proces starzenia, pomagającym utrzymać młody, świeży wygląd skóry, dobry wzrok, mocne kości i zęby. Marchew posiada również sporą ilość witaminy C wspierającą produkcję kolagenu, który jest niezbędny dla elastyczności skóry, zapobiega zmarszczkom i spowalnia oznaki starzenia. Potas zawarty w marchwi odgrywa sporą rolę w rozwoju nowych komórek skóry, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową, zmniejszyć trądzik, zapobiega i leczy blizny lub ciemne przebarwienia na skórze. Marchew wspiera detoksykację wątroby, dzięki czemu toksyny nie przedostają się do skóry w postaci wyprysków. Działa ona również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, który zmniejsza poparzenie słoneczne i chroni skórę od wewnątrz.

Burak

Jest pełny składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowej, pełnej blasku skóry. Burak jest doskonałym środkiem czyszczącym dla układu krwionośnego i wątroby, a dla poprawy kondycji skóry, oczyszczenie krwi jest kluczem. Burak działa silnie przeciwzapalnie, jest bogaty w żelazo, potas, niacynę, miedź i witaminę C, zawiera również mangan, magnez, wapń, kwas foliowy, a także cynk i miedź, które są niezbędne dla zdrowej skóry.

Jarmuż

Jest wspaniałym bardzo odżywczym zielonym warzywem liściastym. Bogaty w witaminy A, C, K, E, B1, B2, B3, wapń, beta-karoten, fosfor, żelazo, miedź magnez, kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6, karotenoidy i luteinę. Zawartość witaminy A sprzyja regeneracji i odżywieniu skóry, a kwasy tłuszczowe omega-3 dołączają do tego swoje silne właściwości przeciwzapalne. Leczenie problemów trądzikowych, wyprysków, chorób skórnych, często wiąże się z koniecznością wsparcia pracy jelita grubego, a jarmuż intensyfikuje prace jelit i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.

Pietruszka

To niezwykle popularne zioło bogate w żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminy A, B, E i C, Pietruszka pomaga uporać się z wyraźnymi przebarwieniami i utrzymać równomierny koloryt skóry, oczyszcza drogi moczowe, nerki i wątrobę. Ma wysoki poziom witaminy K, która wspomaga uelastycznienie skóry i przyspiesza proces gojenia ran.

Szpinak

Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia, witamin z grupy B, C, E. Jest bogaty we flawonoidy pomocne w zwalczaniu chorób przewlekłych. Zawiera magnez, jod, mangan, luteinę i zeaksantynę, witaminę K wspierającą krzepliwość krwi i wzmacniającą układ kostny.

Rukiew wodna

To wspaniałe zielone liście pełne antyoksydantów, idealne dla hamowania procesów starzenia. Jest ona uznawana za tonik dla wątroby, pomaga oczyszczać krew, co wspiera leczenie chorób skóry. Ze względu na wysoką zawartość siarki, Jeden talerz sałatki zawiera prawie połowę zalecanej dziennej dawki witaminy A, sporą dawkę witaminy C, witaminę K, witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, jod, wapń.

Ogórek

Niesłusznie, nie ma tak doskonałej prasy jak inne warzywa czy owoce, a przecież zawiera niezwykłą kombinację składników odżywczych. W skład tej kombinacji wchodzi kukubritacyna, lignany oraz flawonoidy, które dostarczają nam cennych przeciwutleniaczy, działaja przeciwzapalnie, wspomagają gospodarkę hormonalną. Ogórek jest doskonałym źródłem krzemionki, która jako składnik odżywczy wzmacnia włosy, paznokcie, wspomaga zdrowie stawów poprzez wzmocnienie tkanki łącznej. Ogórek jest bogaty w witaminy A, B1, B6, C, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. Ogórki zawierają 96% wody, a nawilżenie jest niezbędna dla zdrowej, miękkiej elastycznej skóry i błyszczących włosów.

Jabłko

Jest doskonałym detoksykantem ze względu na wysoka zawartość pektyny – błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który oczyszcza organizm z metali ciężkich, toksyn, złego cholesterolu, oczyszcza wątrobę i nerki. Jabłko ma wysoką zawartość kwasów owocowych, przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym. Zawiera też witamin A,C i E, potas, krzem, nazywany „pierwiastkiem urody“, a także witaminy z grupy B, szczególnie biotynę, która jest składnikiem odżywczym, który stanowiącym podstawę komórek skóry, paznokci i włosów.

Grejpfrut

Pomimo dużej zawartości wody – 90%, jest bogaty we flawonoidy, kwasy organiczne, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, fluor, mangan, beta-karoten, witaminy E, PP, witaminy z grupy B, a przede wszystkim jest doskonałym źródłem witaminy C. Grejpfrut to prawdziwy mistrz detoksu – ma bowiem dużo pektyny, która wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Grejpfruty różowe i czerwone zawierają przeciwutleniacz o nazwie likopen, który posiada najwyższą zdolność do walki z wolnymi rodnikami tlenowymi.

Cytryna

Jest bogata w witaminę C, kwas cytrynowy, witaminy z grupy B, A, E, wapń, magnez, fosfor, miedź, żelazo, potas, błonnik. Witamina P czyli rutyna zawarta w skórce cytrynowej spowalnia utlenianie witaminy C, a tym samym przedłuża jej działanie. Korzyści wynikające ze spożywania cytryn obejmują oczyszczanie krwi, oczyszczenie nerek i pomoc w eliminacji toksyn.

Imbir

Dodany do soku w niewielkiej ilości, nie tylko ubarwia jego smak ale zwiększa korzyści dla zdrowia i urody. Imbir zawiera magnez, potas, mangan, oraz witaminy B6, a także przeciwutleniacze. Ten korzeń jest idealny na trądzik, ponieważ zmniejsza stany zapalne, łagodzi zaczerwienienie lub obrzęk na twarzy. Imbir posiada właściwości farmakologiczne, niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Wzmocnisz dzięki niemu swój układ odpornościowy.

sok_dla_zdrowej_skory

Przepisy na pyszne, upiększające soki z warzyw i owoców

1

1 burak
1/4 kapusty
2 ogórki
1 szklanka czerwonych winogron
1 garść pietruszki

2

1 burak
1 jabłko
1 marchew
1/2 cytryny
1 pałeczka selera naciowego

3

1 ogórek
½ cytryny
1 garść szpinaku
½ mango
1 garść kolendry

4

2 marchewki
2 garści szpinaku
1 jabłko
1 ogórek
mały kawałek korzenia imbiru


5

2 ogórki
2 jabłka
1 garść liści mięty

6

2 ogórki
2 marchew
1 pomidor

7

2 jabłko
1 marchewka
1 łyżeczka oleju z wiesiołka

8

2 pomarańcze
3 średnie marchewki
mały kawałek korzenia imbiru


9

1/4 małej czerwonej kapusty
1 średni burak
1 marchew
1 średni ogórek
1 spora pomarańcza
1/2 cytryny
mały kawałek korzenia imbiru

10

½ ogórka
1 grejpfrut
1 limonka
mały kawałek korzenia imbiru
opcjonalnie: chili, pieprz
1/2 szklanki wody, może być naturalnie gazowanej

11

1 garść jarmużu
1 jabłko
1 ogórek
1/2 cytryny
mały kawałek korzenia imbiru

12

1 garść rukwi wodnej
1/2 czerwonej papryki
2 duże pomidory
1 łyżeczka oliwy z oliwek


13

3 garści sałaty rzymskiej
1 ogórek
1 jabłko
1 garść pietruszki
1 cytryna

14

3 garści szpinaku
2 ogórki
1 szklanka czerwonych winogron

15

1 ogórek
1 szklanka truskawek
1 marchew
1 jabłko
1/2 cytryny

16

½ ogórka
1 cytryna
3 pałeczki selera naciowego
1 jabłko


Dokładnie umyj i przygotuj składniki soku. Staraj się stosować warzywa i owoce wysokiej jakości, najlepiej te pochodzące z upraw organicznych. Miąższ miękkich owoców, warzyw oraz liście wkładaj do wyciskarki naprzemiennie z twardymi. Podane w przepisach proporcje powinny starczyć na sporą szklankę soku. Smacznego!

Koniecznie daj nam znać w komentarzach, który sok jest Twoim faworytem!

Nasz ulubiony to 11.

O autorce: Olga Jung

Naturopatka, ekolożka, podróżniczka. Jako Trenerka Skin Philosophy prowadzi wykłady z zakresu metod relaksacyjnych, akupresury, aromaterapii, dietetyki oraz odmładzającego automasażu twarzy. Więcej TUTAJ


4 Odpowiedzi na Soki dla zdrowej skóry
  1. Bardzo dziękuję za bloga, wspiera mnie w prozdrowotnych działaniach , przepisy są świetne. Zawsze z ciekawością zaglądam Grażyna

  2. Witam,
    Chciałam spytać jakie urządzenie potrzebuję do zrobienia tych soków? Może mogłabyś mi coś polecić?
    Byłabym serdeczńie wdzięczna :) pozdrawiam

    • Do zrobienia soków najlepsze są wyciskarki ślimakowe. Są one jednak dość drogie, więc na początku można też korzystać z sokowirówki. Jeśli zdecyduje się, że chce się robić sok często (kilka razy w tygodniu), to zdecydowanie warto zainwestować w wyciskarkę.


[top]

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *